La propunerea Organizației Națiunilor Unite, începând din 1985, în fiecare an, în 5 decembrie este celebrată în întreaga lume Ziua Internațională a Voluntarilor (International Volunteer Day – IVD). Conform Programului ONU pentru Voluntariat (www.unv.org), această celebrare reprezintă șansa de a promova voluntariatul, de a încuraja instituțiile publice și private să sprijine eforturile voluntarilor și de a recunoaște contribuțiile acestora la realizarea Obiectivelor ONU de Dezvoltare Durabilă la nivel local, național și internațional.
Anul acesta, tema acestei celebrări este ”Voluntar pentru un viitor inclusiv” și focalizează pe obiectivul nr. 10 al Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, obiectiv ce vizează diminuarea inegalităților prin incluziune socială.
Voluntariatul oferă oportunități, inclusiv celor defavorizați, pentru un impact concret asupra propriilor lor vieți, dar și de a-și asuma un rol activ în comunitățile lor, oferind ca voluntari timpul și abilitățile lor.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntarilor, Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara le mulțumește public tuturor voluntarilor care, alături de personalul spitalului, au venit în întâmpinarea nevoilor pacienților, contribuind la îmbunătățirea serviciilor spitalului și, implicit, la ameliorarea stării de sănătate a cetățenilor.
Voluntarii noștri sunt elevi, studenți sau profesioniști în diverse domenii. Sunt medici, fizioterapeuți, asistenți, infirmiere sau personal de suport administrativ. Sunt europeni, americani sau asiatici.
Cu sprijinul managementului spitalului, programul de voluntariat a demarat în anul 2015, an în care au fost înregistrați 27 de voluntari.
Până în prezent, pe baza procedurilor elaborate și implementate în cadrul programului de voluntariat la nivelul activităților spitalului, am reușit să coagulăm o comunitate variată de voluntari, ca vârstă, preocupări profesionale sau naționalitate. O comunitate cu care ne mândrim.
Astăzi, pentru că este ziua voluntarilor, este un moment potrivit să spunem public cât de mulți și cât de buni sunt. Și cât de mult le apreciem eforturile.
De la inițierea programului de voluntariat al spitalului județean și până în prezent, au fost semnate peste 1.200 de contracte de voluntariat.
În fiecare zi, în spital, sunt cel puțin 120 de voluntari care participă la activitatea secțiilor unde s-au oferit să ajute personalul și pacienții. De exemplu, în cadrul Unității de Primire a Urgențelor (UPU), au acționat ca paramedici SMURD 170 de voluntari.
Prezența voluntarilor în activitățile spitalului nu este întâmplătoare. În acest sens, o prioritate a programului este ”creșterea” voluntarilor. Astfel, în fiecare an, pe durata activității școlare ”Săptămâna altfel”, peste 50 de elevi din licee timișorene activează ca voluntari în cadrul spitalului județean.
De ce apreciem activitatea voluntarilor? Pentru că implicarea lor în activitățile spitalului, o instituție publică dedicată binelui cetățenilor, demonstrează că le pasă de problemele comunității și înțeleg că este necesar să se implice în rezolvarea lor. Cu alte cuvinte, este expresia unei atitudini civice.
La fel de importantă este și dimensiunea altruistă a demersului de voluntariat în spital, expresie pură a solidarității umane. Ce poate fi mai generos decât să ajuți un semen la nevoie?
Nu în ultimul rând, voluntariatul reprezintă o oportunitate pentru o mai bună înțelegere a problematicii specifice serviciilor de sănătate publică, exersarea și consolidarea de cunoștințe în domeniu și, de ce nu, asumarea unei cariere profesionale în spital.
Fiecare dintre aspectele menționate mai sus și toate la un loc reprezintă motivele pentru care prețuim implicarea voluntarilor în activitățile spitalului. Și pentru care le mulțumim public!
Sperăm ca și pe viitor programul de voluntariat al spitalului județean să fie la fel de atractiv pentru voluntari. Actualul succes al programului se datorează tuturor celor implicați în susținerea sa: conducerii spitalului și a secțiilor, personalului care a înțeles rolul voluntarilor și i-a ajutat să se integreze în activitățile spitalului. Și, bineînțeles, coordonatorilor de voluntari. Tuturor le mulțumim pentru contribuția la realizarea acestui proiect ce aduce spitalul mai aproape de comunitate!
Și pentru că este ziua voastră, dragi voluntari, încă o dată, La mulți ani!