Funcționează din anul 1974, odată cu deschiderea spitalului, prin aportul nemijlocit al Prof. Dr. Francisc Schneider. Acesta conduce Laboratorul până în anul 1999 după care îi urmează Prof.dr. Georgeta Mihalaș, până în anul 2011. Din acel an, Laboratorul de explorări funcționale este condus de Prof. Univ.dr. Hab. Claudia Borza.
http://old.umft.ro/facultatea-de-medicina_2/disciplina-de-fiziopatologie_7
În Laborator, starea de sănătate a pacienților este evaluată prin intermediul unor tehnici care determină posibilitatea apariției diverselor afecțiuni, cu sau fără un diagnostic precizat anterior. De asemenea, investigațiile completează o consultație de bază și aduc un plus de informații necesare unui prognostic medical. Efectul este că, pe termen mediu și lung, se poate construi o schemă de tratament complexă pentru afecțiunile deja instalate. Adesea, elementele suplimentare aduse de explorarea paraclinică pot confirma, sau nu, o suspiciune, spre beneficiul pacientului.
Investigații
Electrocardiografia (ECG) – înregistrarea undelor electrice cardiace.
- Este utilă în diagnosticul tulburărilor de ritm, de conducere ale inimii, cardiopatiei ischemice și hipertensiunii arteriale.
- Investigația se face pentru pacienții din Ambulatoriu și din secțiile spitalului, cu excepția celor din Secția de Cardiologie.
Electroencefalografia (EEG) – înregistrarea undelor cerebrale
- Permite diagnosticul funcțional al epilepsiei, leziunilor cerebrale și tumorilor.
- Investigația se face pentru pacienții din Ambulatoriu și pacienții internați în spital, cu precădere pentru cei din secțiile Neurologie și Clinica de Psihiatrie.
Probe ventilatorii (spirometrie) – se apreciază ventilația pulmonară, atât cantitatea de aer inspirat cât și ușurința și rapiditatea cu care pacientul expiră aerul din plămâni.
- Se face pentru pacienții din Ambulatoriu (cu excepția cabinetelor de Alergologie și Pneumologie) și pentru pacienții internați în spital.
Electromiografie (EMG) – înregistrarea potențialelor musculare
Determinarea vitezei de conducere nervoasă (VCN) – evaluarea parametrilor potențialului evocat motor la stimularea electrică a nervului.
- EMG și VCN sunt utile în diagnosticul neuropatiilor ( afectarea nervilor periferici de diferite cauze: diabet zaharat, postraumatice, afecțiuni ale coloanei vertebrale)
- De asemenea, EMG este utilă în diagnosticul spasmofiliei, miasteniei și a bolilor muscular primare ( distrofia musculară progresivă) sau a celor secundare ( polimiozita, sclerodermia sau cele prezente în cadrul bolilor autoimune).
Electromiograma și viteza de conducere nervoasă se efectuează pentru pacienții din Ambulatoriul SCJUPBT, respectiv pentru cei de la Clinica Neuropsihiatrie Infantilă, Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „ Louis Țurcanu” Timișoara, Clinica de Dermatologie) și pentru pacienții internați în secțiile spitalului ( Neurologie, Neurochirurgie, Nutriție, Nefrologie, Chirurgie, Endocrinologie, Ortopedie, Clinica de Traumatologie, Chirurgie plastică și reparatorie și Spitalul Bega.
Tarife investigații:
- Electrocardiograma – 30 Ron
- Spirometrie – 60 Ron
- Electroencefalograma înregistrare – 60 Ron, interpretare – 40 Ron
- Electromiografie – 50 Ron /mușchi
- Electromiografie spasmofilie – 50 Ron
- Viteza de conducere nervoasă – 40 Ron /nerv
Pacienții se prezintă cu recomandare de la medicul de familie sau specialist și, după caz, cu rezultatele ultimelor investigații.
Laboratorul de Fiziologie Clinică și Explorări Funcționale se află la etajul 1, în clădirea Ambulatoriu (Policlinică).
Program pacienți: 08:00 – 14:00
Programările telefonice se pot face de luni până vineri între orele 13:30 – 14:30 la numărul de telefon 0356433268
E-mail explorari.functionale@hosptm.ro
Echipa Laborator:
Prof. Univ.Dr.Hab. Claudia Borza – Medic Șef Secție
As. Medical Șef – Ana Brumar-Hurduzeu
As. medical pr. Violeta Iencula
As. medical pr. Monica Negruț
As. medical pr. Cerasela Vrăjitor
As. medical pr. Mariana Dandea
Registrator med.pr. Monica Gărău-Lăpădatu
Îngrijitor curatenie Elekes Maria
În activitatea didactică, echipa Laboratorului pregătește:
- stagiile cu medicii rezidenți din specialitățile Neurologie și Balneofiziokinetoterapie și recuperare medicală
- stagiile practice ale cursurilor postuniversitare de explorări funcționale pentru medicii rezidenți , medicină de familie și medici specialiști.
- îndrumare și elaborare lucrări de diplomă cu tematică în Explorări funcționale
- elaborare de suport curs și lucrări practice pentru studenții ai UMF – Fiziologie și Fiziopatologie, respectiv prezentarea principiilor explorărilor funcționale și utilitatea lor clinică.
În activitatea de cercetare clinică, echipa laboratorului colaborează cu medicii integrați ai SCJUPBT pentru probele din cadrul studiilor clinice mai ales cu secțiile Cardiologie, Nutriție și Neurologie, pentru investigațiile cardio-respiratorii și de neurofiziologie.