Sâmbătă, 23 Septembrie 2017, în cadrul SCJUPBT a avut loc, în premieră, o procedură de embolizare a unei malformații arteriovenoase faciale de mari dimensiuni, cca 6 cm, deosebit de complexă care punea în pericol iminent prognosticul vital al unei paciente în vârstă de 11 ani.
Prima intervenție pe cale chirurgicală (Dr.Eduard Paraschivescu – chirurgie maxilo-faciala) efectuată în ziua de joi, 21 Septembrie a reusit să oprească temporar sângerarea activă, salvând viața pacientei și a dat ragazul suficient pentru planificarea în următoarele 48 de ore a tratamentului endovascular minim invaziv.
Din cauza rupturii și a hemoragiei consecutive în cavitatea bucală această procedură de embolizare se impunea de urgență iar transferul pacientei la SCJUPBT în stare de comă indusă de la « Sp. Clinic de Urgență pentru Copii Luis Țurcanu » s-a făcut în cursul zilei de vineri 22 Septembrie.
Intervenția de embolizare s-a efectuat de către echipa de neuroradiologie și radiologie intervențională a spitalului nostru condusă de Dr.Cristian Mihalea (CHU Bicetre,Paris Franta) din ea făcând parte Dr. Tutelcă Adrian, Dr. Juratu Cătălin și Dr.Paiușan Laurențiu. Procedura a constat în embolizarea supraselectivă a patru ramuri din artera maxilară internă ce alimentau acestă malformație arterio-venoasă facial și a durat cca 6 ore. La finalul interventiei s-a obținut excluderea în proporție de cca 75-80% a malformației și totodată reducerea exponențială riscului hemoragic al pacientei.
Pentru unitatea noastră managementul pluridisciplinar al acestei paciente a reprezentat o provocare deosebită. Secția de chirurgie pediatrică (Dr. Boia Eugen, Dr.Popoiu Călin și Dr. Stănciulescu Corina), secția de chirurgie maxilo-facială (Dr.Eduard Paraschivescu), secția de neurochirurgie (Dr.Horia Pleș și Dr. Stanca Pleș), secția ATI (Dr.Săndesc Dorel, Dr.Bedreag Ovidiu, Dr.Luca Loredana, Dr.Anelore Gruneantu și Dr.Cucui Cozma Cosmina) și personalul secției de radiologie și imagistică medicală (Dr.Bârsășteanu Florin, Dr.Cristian Mihalea, Dr.Tutelcă Adrian, Dr.Juratu Cătălin și Dr.Păiusan Laurentiu) au fost implicate în egală măsură iar tratamentul endovascular în sfera ORL al unui pacient pediatric, ceea ce reprezintă o premieră finalizată cu succes în unitatea noastră sanitară.
Speranța unitatii noaste este aceea de a putea oferi ori de cate ori astfel de proceduri se impun pacienților pediatrici actul medical necesar la standardele actuale europene având în vedere dotarea compartimentului de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională și expertiza medicală dobandită de medicii noștrii în afara țării. Totodată trebuie menționat că acest tip de interventie necesită o finanțare adecvată din partea instituțiilor centrale implicate, aspect la care echipa managerială a SCJUT lucrează permanent.
Cu considerație,
Purtător de cuvânt al SCJUPBT
Andreea Borboros